Vánoční sady za skvělé ceny PROHLÉDNOUT Dárek ke každé objednávce🎁

Proteiny - proč jsou pro naše tělo klíčové

Proteiny, často označované jako bílkoviny, jsou základními stavebními kameny našeho těla. Bez nich bychom jednoduše nemohli existovat. Jsou všudypřítomné v našich buňkách, tkáních a orgánech, a hrají klíčovou roli v mnoha biologických procesech. V dnešní době, kdy věnujeme stále větší pozornost zdravému životnímu stylu a vyvážené stravě, je důležité pochopit, proč jsou proteiny tak nezbytné a jak je správně zařadit do jídelníčku. A nezapomeňte, že na našich webových stránkách právě probíhá akce na proteiny 2+1 zdarma

Co jsou to proteiny?

Proteiny jsou složité molekuly složené z menších jednotek zvaných aminokyseliny. Představte si je jako dlouhý řetěz, kde každé oko je jedna aminokyselina. Tyto aminokyseliny jsou spojeny peptidovými vazbami, které tvoří strukturu proteinů. V našem těle máme 20 různých aminokyselin, které se dělí na esenciální a neesenciální. Esenciální aminokyseliny si naše tělo nedokáže samo vyrobit, a proto je musíme získávat ze stravy. Neesenciální aminokyseliny si tělo dokáže vyrobit samo, pokud má k dispozici dostatek surovin.

Role proteinů v těle

Proteiny plní v těle mnoho důležitých funkcí. Především jsou nezbytné pro stavbu a opravu tkání. Každý sval, kůže, orgán - vše je tvořeno proteiny. Když se například po cvičení nebo zranění potřebujeme zotavit, proteiny nám pomáhají obnovovat poškozené tkáně. Kromě toho hrají klíčovou úlohu jako enzymy a hormony, které regulují mnoho procesů v těle, od trávení po růst a reprodukci. Proteiny jsou také klíčové pro imunitní systém, kde fungují jako protilátky, které chrání tělo před infekcemi a chorobami. Neméně důležitá je jejich role v transportu hemoglobinu, který přenáší kyslík v krvi. V případě nedostatku sacharidů a tuků mohou proteiny sloužit jako zdroj energie, i když to není jejich primární funkce.

Kolik proteinů potřebujeme?

Potřeba proteinů se liší v závislosti na věku, pohlaví, tělesné hmotnosti a úrovni fyzické aktivity. Například sedavý člověk bude potřebovat méně proteinů než aktivní sportovec. Obecně platí, že průměrný dospělý člověk by měl konzumovat asi 0,8 gramu proteinů na kilogram tělesné hmotnosti denně. Avšak sportovci nebo lidé s náročnou fyzickou aktivitou mohou potřebovat až 1,2 až 2,0 gramy na kilogram.

Zvláštní pozornost proteinům by měly věnovat také těhotné a kojící ženy, které potřebují zvýšený příjem proteinů pro zdravý vývoj dítěte a udržení vlastního zdraví. S věkem také může potřeba proteinů růst, protože tělo ztrácí schopnost efektivně využívat aminokyseliny, což může vést k úbytku svalové hmoty.

Zdroje proteinů

Proteiny můžeme získávat z živočišných i rostlinných zdrojů. Mezi živočišné zdroje patří maso, ryby, vejce a mléčné výrobky, které jsou obvykle bohaté na všechny esenciální aminokyseliny. Rostlinné zdroje zahrnují luštěniny, ořechy, semena, tofu a tempeh. Ačkoliv rostlinné proteiny mohou mít nižší biologickou hodnotu, jsou skvělou volbou pro vegetariány a vegany, kteří mohou kombinací různých potravin dosáhnout kompletního aminokyselinového profilu. Trendy ve stravování, jako je vegetariánství a veganství, nabízejí rozmanité možnosti, jak získat dostatek proteinů bez konzumace živočišných produktů.

Mýty a fakta o proteinech

Existuje mnoho mýtů týkajících se proteinů. Jedním z nejčastějších je, že vysoký příjem proteinů automaticky vede k hubnutí. Ačkoliv proteiny mohou pomoci s pocitem sytosti a podporou svalové hmoty, klíčem k úspěšnému hubnutí je vyvážená strava a aktivní životní styl.

Dalším mýtem je, že nadměrný příjem proteinů může poškodit ledviny. U zdravých jedinců se však ukazuje, že vyšší příjem proteinů nemá negativní vliv na funkci ledvin.

Proteiny jsou také často spojovány s budováním svalové hmoty, což je pravda, protože poskytují základní stavební bloky pro růst a regeneraci svalů.

Závěr

Proteiny jsou nepostradatelnou součástí naší stravy a hrají klíčovou roli v mnoha vitálních funkcích našeho těla. Bez ohledu na váš životní styl a stravovací preference je důležité zajistit si jejich dostatečný příjem. Ať už se rozhodnete pro živočišné či rostlinné zdroje, nebo se vydáte cestou společného doplňování, proteiny by měly být vždy ve vašem jídelníčku. Na našich webových stránkách najdete nabídku jak proteinových produktů, tak spoustu receptů, které vám pomohou snadno integrovat proteiny do vašeho jídelníčku.

 Ivana a tým Inspyre