Vánoční sady za skvělé ceny PROHLÉDNOUT Dárek ke každé objednávce🎁

Magnézium - klíč k podzimní pohodě a energii

Podzim a zima nejsou jen obdobím měnícího se počasí a klesajících teplot, ale také časem, kdy je naše tělo vystaveno mnoha výzvám. Jak se dny zkracují a chlad přináší svou typickou melancholii, naše těla i mysl potřebují dodatečnou podporu, aby zvládly tento přechod. A právě tady vstupuje do hry magnézium, esenciální minerál, který může mít zásadní vliv na naši pohodu. Magnézium je klíčovým hráčem v mnoha biologických procesech, od přenosu nervových signálů po podporu imunitního systému. V následujících řádcích si podrobně probereme, jak tento minerál pomáhá našemu tělu čelit chladným měsícům, kde ho najít a jak ho správně doplňovat.

Role magnézia v lidském těle

Magnézium hraje klíčovou roli v přenosu nervových signálů, což je proces, který ovlivňuje jak naši fyzickou, tak mentální pohodu. Představme si magnézium jako olej v motoru: bez něj by naše tělo trpělo třením a zbytečným opotřebením. Bez dostatečného množství tohoto minerálu se mohou objevit svalové křeče, neklid nebo dokonce arytmie. Dalším významným přínosem magnézia je jeho vliv na psychickou pohodu. Studie naznačují, že magnézium může pomoci snižovat stres a úzkost, což je v období, kdy dny jsou krátké a slunce vzácné, mimořádně cenné. Když imunitní systém čelí náporu virů a bakterií, magnézium mu poskytuje potřebnou podporu, pomáhá při prevenci nachlazení a chřipky.

Potřeba magnézia během podzimu a zimy

Podzimní únava a sezónní afektivní porucha jsou běžnými problémy, které mnozí z nás zažívají, když se dny zkracují. Magnézium zde může působit jako přírodní energizér, který pomáhá bojovat proti těmto příznakům únavy. Během tohoto období může být stres a vyčerpání na denním pořádku, udržení stabilní hladiny magnézia je klíčové pro zajištění dostatečné energie a klidného spánku.

Jak poznat nedostatek magnézia?

Mnoho lidí trpí nedostatkem magnézia, aniž by si to uvědomovali. Příznaky jako svalové křeče, únava či podrážděnost mohou být varovnými signály. Pokud máte podezření na nedostatek tohoto minerálu, je vhodné zamyslet se nad jídelníčkem, popř. doplnit pomocí doplňků stravy.

Přírodní zdroje magnézia v potravinách

Naše tělo je dobře vybaveno na absorbování živin z přírodních zdrojů. Magnézium lze najít v mnoha potravinách, které bychom měli zařadit do naší stravy, obzvláště během podzimu a zimy. Listová zelenina, jako je špenát nebo kapusta, je bohatá na magnézium. Podobně ořechy, semena a celozrnné produkty představují skvělé zdroje tohoto minerálu. Správnou kombinací těchto potravin můžete maximalizovat vstřebávání magnézia a podpořit tak své zdraví.

Na podzim můžete vyzkoušet sezónní recepty, které nejen chutnají výborně, ale také dodají vašemu tělu potřebné živiny. 

Doplňky stravy – kdy a jak je užívat

Pokud strava nestačí k dosažení optimální hladiny magnézia, mohou být vhodné doplňky stravy. Je důležité zvolit správný doplněk a dbát na správné dávkování. 

Nejlépe vstřebatelné formy:
  • Citrát
  • Bisglycinát
  • Malát

U nás jsme magnézium zkombinovali s vitamínem B6. Vitamin B6 usnadňuje vstřebávání hořčíku, udržuje jeho optimální hladinu v těle a zvyšuje jeho účinnost. Proto je cenným doplňkem našeho Magnézia citrát forte+B6. Kromě toho podporuje tvorbu červených krvinek, podílí se na vytváření aminokyselin a bílkovin, reguluje hladinu cukru v krvi a přispívá ke správné funkci imunitního systému.

Závěr

Jak jsme se dozvěděli, magnézium je nejen důležité, ale i nezbytné pro zvládnutí nástrah chladnějších měsíců. Od fyzického a psychického zdraví až po posílení imunitního systému – tento minerál je skutečným spojencem. V chladnějších měsících je klíčové sledovat své zdraví a pečlivě doplňovat potřebné látky.

 Ivana a tým Inspyre