Vánoční sady za skvělé ceny PROHLÉDNOUT Dárek ke každé objednávce🎁

L-carnitin - parťák nejen pro aktivní životní styl

Vše, co potřebuješ vědět o L-carnitinu

L-Carnitin je jedním z doplňků stravy, které se těší velké oblibě mezi sportovci, fitness nadšenci i těmi, kteří se snaží zlepšit své zdraví a kondici. Popularita L-Carnitinu není náhodná – tento aminokyselinový derivát hraje klíčovou roli v transportu mastných kyselin do mitochondrií, kde jsou tyto kyseliny přeměňovány na energii. Tento proces je zvláště důležitý pro spalování tuků a zvyšování fyzické výkonnosti. V tomto článku se podíváme na známá i méně známá fakta o L-Carnitinu, a pokusíme se poskytnout co nejkomplexnější pohled na tento fascinující doplněk stravy.

Proč zrovna L-carnitin? Protože….

...na e-shopu je již nyní k dispozici nový L-carnitin. Vylepšený a silnější! V jedné tobolce jsme zvýšili obsah čistého L-carnitinu  na 420mg! L-carnitin base je čistá forma karnitinu bez dalších příměsí. To znamená, že je koncentrovanější,  může být efektivněji využita tělem a minimalizuje jakékoliv vedlejší účinky. Ale pusťme se do čtení!

Co je L-Carnitin?

Chemické složení a struktura

L-Carnitin je derivát aminokyselin lysinu a methioninu. Jeho chemický vzorec je C_7H_15NO_3. Molekula L-Carnitinu má specifickou strukturu, která jí umožňuje plnit své klíčové funkce v těle. Syntetizuje se v játrech a ledvinách z aminokyselin a následně je transportován do jiných tkání, včetně svalů a mozku. L-Carnitin existuje ve dvou optických izomerech, L a D, přičemž pouze L-forma je biologicky aktivní a využitelná v těle.

Fyziologická role v těle

L-Carnitin  transportuje mastné kyseliny (tuky) přes vnitřní membránu mitochondrií, kde dochází k jejich oxidaci a přeměně na energii. Tímto způsobem L-Carnitin podporuje metabolismus tuků a zvyšuje energetickou dostupnost buněk. Kromě toho hraje roli v odstraňování toxických látek z mitochondrií, což napomáhá k jejich optimální funkci a zdraví. Zjednodušeně řečeno: l-carnitin mění tuky na energii. To ale neznamená, že se jedná o zázračnou pilulku, která tě zbaví tuku, když sedíš u televize. Bez spojení s pohybem a zdravým stravováním to prostě nejde:-)

 

l-carnitin3

Historie

L-Carnitin byl poprvé izolován z masa v roce 1905  vědci V. S. Gulevičem a R. Krimberkem. Jejich práce otevřela dveře k dalšímu výzkumu této látky, ačkoli trvalo několik desetiletí, než byly plně pochopeny její biologické funkce a přínosy. Název vznikl z latinského slova caro = maso.

Různé formy L-Carnitinu

Existuje několik forem L-Carnitinu, z nichž každá má své specifické výhody. Acetyl-L-carnitin je formou, která snadno prochází hematoencefalickou bariérou, což jí umožňuje působit na mozkové funkce. Propionyl-L-carnitin je známý pro své pozitivní účinky na cévní zdraví a může být užitečný pro lidi s oběhovými problémy. L-carnitin base je výchozí čistá forma, která je nejúčinnější, rychle vstřebatelná a výborně rozpustná tekutinách. L-Carnitin tartrát se často vyskytuje ve sportovních doplňcích díky své schopnosti snižovat bolestivost svalů a zvyšovat fyzickou výkonnost. L-carnitin fumarát - Kombinace L-carnitinu a kyseliny fumarové je užitečná pro lidi s kardiovaskulárními problémy. Zlepšuje energetický metabolismus a podporuje zdraví srdce.

Nedostatek L-carnitinu

Nedostatek L-carnitinu může vést ke svalovým slabostemporuchám růstuzvětšeným játrům a dalším ne zrovna příjemným problémům. To je jeden z důvodů, proč je L-karnitin považován za "podmíněně nezbytnou" živinu: Jinak řečenolidské tělo jej sice samo produkuje, ale ne vždy ho dokáže vyprodukovat dostatek, a tak je dobré jej doplňovat v podobě suplementu. A to především v případě,  kdy držíš dietu s minimálním zastoupením živočišných tuků, protože právě ty jsou nejlepšími přírodními zdroji L-carnitinu.

Vzhledem k tomu, že se L-carnitin vyskytuje především v živočišných produktech, nejvíce ohroženi jeho nedostatkem jsou tedy vegetariánivegani a další lidé vyznávající nějaký výrazně restriktivní či vyhraněný styl stravování. Mnoho lidí bere L-carnitin jako způsob, jak urychlit hubnutí a spalování tuků, ale výhody carnitinu jsou mnohem bohatší.

 

l-carnitin - alice 2

Přínosy L-Carnitinu

Podpora při hubnutí

Jedním z nejznámějších přínosů L-Carnitinu je jeho schopnost podporovat hubnutí. Pomáhá transportovat mastné kyseliny do mitochondrií, kde jsou oxidovány a přeměňovány na energii. Studie ukazují, že suplementace L-Carnitinem může zvýšit rychlost spalování tuků, což vede k efektivnějšímu hubnutí.

Zlepšení fyzické výkonnosti

L-Carnitin může také zlepšit fyzickou výkonnost tím, že zvyšuje energetickou dostupnost svalů a zrychluje zotavení po cvičení. Mnoho sportovců uvádí zvýšenou vytrvalost a sílu po pravidelném užívání L-Carnitinu.

Kognitivní výhody

Acetyl-L-carnitin má pozitivní účinky na mozek, včetně zlepšení paměti a koncentrace. Výzkumy naznačují, že tato forma L-Carnitinu může pomoci při prevenci neurodegenerativních onemocnění a zlepšit kognitivní funkce u starších dospělých.

Pozitivně působí na zdraví srdce

Mastné kyseliny jsou oblíbeným zdrojem energie buněk srdečního svalu.

Jak správně užívat L-Carnitin

lcarnitin2

Dávkování a formy užívání

Denní dávka L-carnitinu base se může lišit v závislosti na individuálních potřebách a cílech, ale běžně se doporučuje užívat 500 až 2000 mg denně,  pro zlepšení kognitivních funkcí až 2500 mg acetyl L-carnitinu denně.

Optimalizace účinků

Pro maximální efektivitu se doporučuje užívat L-Carnitin s jídlem, které obsahuje sacharidy, protože to může zvýšit jeho vstřebatelnost. Kombinace s jinými doplňky stravy, jako je například koenzym Q10 nebo omega-3 mastné kyseliny, může také zvýšit jeho účinky.

 

Upozornění

Vedlejší účinky a interakce

I když je L-Carnitin obecně považován za bezpečný, mohou se při dlouhodobém užívání vyskytnout vedlejší účinky, jako jsou nevolnost, žaludeční potíže nebo zvýšená hladina trimethylamin-N-oxidu (TMAO).

Kontraindikace

L-Carnitin by neměli užívat lidé s některými zdravotními problémy, jako jsou například epilepsie nebo závažné onemocnění ledvin. V těchto případech je nezbytné se před zahájením suplementace poradit s odborníkem.

 

Už tedy víš, proč je L-carnitin tak oblíbeným doplňkem stravy?

Krásný zbytek prázdnin přeje Ivana a tým Inspyre!